Benjamin: "Mijn grootvader startte 45 jaar geleden bij Thonon"

Benjamin is 19 jaar en letterlijk de Benjamin van de Thonon-familie. Hij programmeert de machines op basis van de uitgewerkte tekeningen. 

Wat zijn jouw belangrijkste taken bij Thonon?

Momenteel werk ik vooral met Yannick op het bureau bij de programmatie. Bram levert ons de uitgewerkte tekeningen en wij programmeren die via de pc voor de machines. Ik help ook de projecten mee voor te bereiden en in het atelier bij het vervaardigen van de interieurelementen met o.a. de frees- en lijmmachines. Bovendien maak ik de staaltjes voor in de toonzaal en de bijbehorende etiketten met de correcte kleur- en materiaalreferentie. Tot slot ga ik ook af en toe mee op plaatsing.

Jouw grootvader werkte bij Thonon?

Ja, klopt! Via hem ben ik dan ook hier terecht gekomen. Ik ben hier drie jaar geleden op leercontract begonnen en nu in is dat een vast contract geworden. Daar ben ik wel fier op. Mijn grootvader vertelde me dat het hier heel aangenaam werken was. Hij is hier 45 jaar geleden aan de slag gegaan, maar toen was het heel anders. Hij maakte bijvoorbeeld ook geraamtes van daken en plafonds. Nu hebben we ons volledig toegelegd op interieur.

Hoe ervaar je het om als Franstalige deel uit te maken van een bijna volledig Nederlandstalig team?

Ik ben inderdaad Franstalig opgevoed en ben ook altijd in het Frans naar school geweest. Mijn recentste opleiding volgde ik in Brussel. Maar ik heb me nooit onwennig gevoeld hier met mijn Nederlandstalige collega’s. Iedereen is heel open en begripvol. Ik spreek Nederlands tegen hen en zij spreken Frans tegen mij. Zo kunnen we allemaal nog een beetje de andere taal oefenen en iedereen doet een stap in de richting van de ander. Dat werkt zeer motiverend. Je voelt dat je gewaardeerd wordt en dankzij onze goede verstandhouding vormt de taal geen barrière. 

Hoe zou je in de toekomst nog graag groeien bij Thonon?

Ik zou het heel leuk vinden om een manusje van alles te worden. Ik vind het enorm interessant om een rol te spelen in elk stadium van de productie en mijn steentje bij te dragen aan het machinewerk, de montage en de plaatsing. En ik zou me graag nog meer toeleggen op het werken met fineer, heel dun hout. Dat precisiewerk en de hoge standaard maken deze job heel boeiend!